Despre CSS Giurgiu

Echipa de la malul Dunării a încheiat fabulos sezonul 2010/2011 după trei încecări eşuate de promovare în prima divizie şi un proiect început în urmă cu două decenii de profesoara Smaranda Iliescu

Pe 5 iunie 2011, CSS Giurgiu reuşea o promovare istorică în Divizia A, clasându-se pe locul secund în cadrul turneului final disputat în Capitală la care au mai participat Dinamo Bucureşti, BC Timba Timişoara şi CSU Galaţi.

Campioni la… juniori

Precedentele performanţe ale trupei de la malul Dunării erau reprezentate de trei calificări la turneele semifinale sau finale pentru promovarea în prima Divizie dar şi o serie de rezultate remarcabile obţinute la nivel de copii şi juniori.

În anul 1992 CSS Giurgiu devenea vicecampioană naţională la juniori, pentru ca în anul 1997 să obţină titlul la nivel de minibaschet. Acestor rezultate remarcabile li s-a adăugat şi o medalie de bronz cucerită în anul 1999 la campionatul naţional de juniori III.

Omogenitate şi ambiţie

Cel mai important factor al promovării a fost, fără îndoială, omogenitatea şi relaţiile de joc dintre baschetbalişti. Nucleul de bază a fost reprezentat de Alin Guţă, Bicu, Vătculescu, Nicolae, D. Bivolaru, Gîscă şi Marinescu, cei şapte evoluând şi antrenându-se mult timp împreună. Acestora li s-a adăugat o serie de tineri şi de câţiva jucători din afara Giurgiului, integrarea acestora în grup făcându-se rapid.

Lotul jucătorilor folosiţi de CSS Giurgiu în sezonul promovării (2010/2011): Alin Guţă (căpitan), Adrian Vătculescu, Cristian Nicolae, Daniel Bivolaru, Vlad Bicu, Marius Gîscă, Virgil Georgescu, Ciprian Mihai, Cristian Corneanu, Alexandru Botez, Lucian Marinescu, Marius Gheorghe, Marius Zimnicaru, Daniel Andrei dar şi juniorii Florentin Oprea, Gabriel Simion, Mihai Ene, Michael Nicoară, Grigore Damian şi Valentin Nedea. Antrenorul echipei a fost Smaranda Iliescu, singura femeie din istoria baschetului masculin care a reuşit să promoveze în Divizia A.

În acest moment, în lotul CSS-ului au mai rămas Vătculescu, Nicolae, Bivolaru, Gîscă, Georgescu şi Cristian Corneanu.

În tur au mai evoluat Alin Guţă şi Ciprian Mihai. Dacă primul a decis să se retragă din activitate şi să rămână manager sportiv, Ciprian Mihai şi-a reziliat contractul cu formaţia giurgiuveană după meciul cu BCM Piteşti.

Au venit americanii!

Deşi iniţial se anunţa că trupa giurgiuveană va fi singura din Divizia A la care vor evolua numai jucători autohtoni (în acel moment Steaua Turabo nu îşi anunţase intenţia de a se retrage din campionat) la scurt timp s-a renunţat la idee din cauza diferenţei uriaşe dintre cele două eşaloane.

Cu sprijinul Consiliului Judeţean şi a celui Local, CSS Giurgiu şi-a propus menţinerea în Divizia A şi, în ciuda statutului de nou-promovată, atacarea unuia dintre cele opt locuri care duc în play-off. Pe lângă sponsorii locali (hoteluri şi restaurante) s-a reuşit şi atragerea magnatului Ioan Niculae prin una dintre firmele sale, BIF (Bio Fuel Energy).

Căpitanul nou-promovatei, Alin Guţă, a profitat de experienţa şi legăturile din fenomenul baschetbalistic, reuşind să îl convingă pe antrenorul american Theo Evans (29 de ani) să preia echipa giurgiuveană.

Bun cunoscător al baschetului românesc după ce a antrenat două sezoane pe Energia Rovinari, Evans acceptă postul şi aduce la echipă un număr de patru baschetbalişti americani: Ray Kraemer, Levar Seals, Chauncey Hardy şi Justin Eller, ultimii doi aflându-se pentru prima oară în România.

De cealaltă parte, Alin Guţă şi Smaranda Iliescu au urmărit mai mulţi baschetbalişti din campionatul intern reuşind să îi transfere pe autohtonii Cătălin Vlaicu, Cezar Stănescu şi Iulian Corneanu (fost în urmă cu două sezoane la CSS) dar şi pe uriaşul de 2,11 metri, Bojan Grubisic.

Evoluţiile au depăşit aşteptările

Experienţa lui Seals, tehnica incredibilă a lui Hardy precum şi ambiţia jucătorilor autohtoni de a evolua pe prima scenă a baschetului românescu au reprezentat principalele atu-uri ale giurgiuvenilor, care se anunţau drept revelaţia campionatului.

Strategia folosită de tehnicianul american se baza foarte mult pe extreme şi pătrunderi în viteză.

Alături de „dispecerul” Chauncey Hardy şi Levar Seals, în primul „cinci” al echipei se mai regăseau Kraemer şi pivotul Eller în timp ce jucătorul român cu care Evans prefera să înceapă meciurile era Ciprian Mihai care putea face schimb de locuri în teren cu Eller.

În ciuda timpului scurt avut la dispoziţie (aproximativ o lună), Theo Evans a reuşit să producă la Giurgiu o adevărată emulaţie, echipa reuşind să câştige primele două meciuri din campionat şi să fie la un pas de „sferturile” Cupei României.

Succes fenomenal la public

Forma arătată de CSS Giurgiu a atras respectul celorlalte formaţii şi a făcut ca fiecare meci de pe teren propriu al echipei să se umple până la refuz cu fani.

Datorită afluenţei de public, autorităţile locale au luat decizia ca în anul 2012 să extindă suprafaţa sălii şi să ridice o tribună nouă. Ca soluţie temporară, reprezentanţii clubului giurgiuvean au montat în spatele unuia dintre panouri un număr de 56 de scaune ceea ce face ca sala să numere în acest moment aproximativ 450 de locuri.

Octombrie, 8. Sala Sporturilor din Giurgiu este plină de zgomotul fanilor care au asistat la una dintre cele mai spectaculoase meciuri găzduite la malul Dunării.

CSS-ul reuşeşte să câştige în prelungiri (scor 91-86) partida cu Dinamo Bucureşti, în urma rezultatului giurgiuvenii urcând pe poziţia a patra a clasamentului Diviziei A.

Cel mai bun jucător al partidei avea să fie de departe conducătorul de joc Chauncey Hardy. Acesta reuşise să înscrie 22 de puncte, să paseze decisiv de 9 ori şi să recupereze 6 mingi. Americanul a reuşit şi un procentaj de 100% la aruncările libere (10 din 10) devenind noul idol al tribunei.

Din păcate, acesta avea să fie ultimul meci al lui Chauncey Hardy. Tânărul în vârstă de numai 23 de ani avea să moară câteva ore mai târziu în urma unei bătăi crunte încasate într-un club din oraş.

Toată suflarea sportivă avea să intre în stare de şoc. Din cauza tragediei, echipa giurgiuveană este la un pas de desfiinţare. Theo Evans împreună cu Levar Seals şi Justin Eller decid să îşi rezilieze contractele cu echipa de la malul Dunării.

Singurul american rămas la echipă, Ray Kraemer, decide să rămână pentru a juca (şi) pentru Hardy. Echipa reuşeşte să meargă mai departe, oficialii transferându-i pe Bosko Stojakovic şi Zoran Milovic şi aducând după câteva etape un antrenor sârb, Djordje Jovicic.

Din păcate, lucrurile nu merg foarte bine pentru giurgiuveni. Aceştia înregistrează o serie de zece înfrângeri consecutive, Jovicic fiind îndepărtat de pe banca tehnică după numai câteva jocuri.

Alin Guţă reuşeşte în luna decembrie să obţină cu echipa sa două victorii de moral şi alte trei evoluţii solide, cu înfrângere la limită, nou-promovata încheind turul de campionat pe locul 12.

Oficialii singurului club sportiv din judeţ angrenat într-o competiţie din primul eşalon al unui sport de echipă, CSS Giurgiu, au făcut mai multe modificări în lotul de jucători atât în timpul campionatului cât şi în pauza de iarnă.
Promovată în premieră vara trecută în Divizia A, echipa de baschet masculin CSS Giurgiu a devenit foarte activă pe piaţa transferurilor, schimbând până acum mai mulţi jucători şi antrenori.
Lotul iniţial îi cuprindea pe Theo Evans (antrenor), Chauncey Hardy, Levar Seals şi Justin Eller (jucători). După decesul conducătorului de joc Chauncey Hardy, Evans împreună cu Eller şi Seals şi-au reziliat contractele cu formaţia giurgiuveană.

În turul de campionat în lot s-au mai regăsit Djordje Jovicic (antrenor), Alin Guţă (antrenor/jucător), Ciprian Mihai, Cezar Stănescu şi Bosko Stojakovic.

Iată care sunt cei 16 jucători cu care formaţia giurgiuveană abordează returul de campionat (în ordine alfabetică).

12) Daniel Bivolaru – 7) Octavian Boian – 21) Brian Burrell – 8) Cristian Corneanu 20) Iulian Corneanu – 10) Virgil Georgescu – 15) Marius Gîscă 4) Shakir Johnson  – 25) Raymond Kraemer – 33) Zoran Milovic – 6) Cristian Nicolae – 32) Damon Powell – 9) Kevin Sims – 5) Adrian Vătculescu – 24) Cătălin Vlaicu

Echipa CSS Giurgiu este antrenată de americanul Chris Terrell. Organigrama îi mai cuprinde pe Alin Guţă (director tehnic), Marian Damian (preparator fizic) şi prof. Smaranda Iliescu (manager general)

SURSA:  Bogdan Vladu -> Adevarul

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s